april 8, 2022 Uncategorized 0

Är du lite trött på de gamla vanliga ridturerna med din häst och vill göra något spännande och mysigt. Då skulle du kunna kombinera en härlig uteritt med stjärnskådning. Att börja med stjärnskådning är inte svårt, men det är bra om du först skaffar en stjärnkikare/teleskop.

Vad är stjärnskådning?

Att du har koll på hästar och ridning är redan klart, men vet du vad stjärnskådning egentligen är? Det ska vi förklara här. Stjärnskådning är helt enkelt att ta sig ut på en plats med klar stjärnhimmel och titta på stjärnorna. Man brukar ha en stjärnkikare/teleskop med sig för att kunna se ännu bättre. Med ett sådant kan du också se månen och olika planeter klarare. Det kan vara bra om du läser på om lite olika stjärnor och stjärnbilder innan du ger dig ut eftersom det då blir roligare att leta efter dem på himlen. Man brukar säga att man kan se den allra bästa stjärnhimlen på Antarktis, men riktigt så långt behöver du inte ge dig iväg på hästryggen för att kunna se en vacker stjärnhimmel. Det är dock bra om du väljer en klar dag eftersom stjärnorna syns bättre då. Att börja titta på stjärnor med stjärnkikare/teleskop är inte svårt, men det är ändå än väldigt givande hobby. När man blickar upp på stjärnhimmeln känner man sig nog mer som en del i en helhet än någonsin. Det är en skön känsla som alla borde prova.

Att packa inför stjärnskådningen

Att ge sig ut för att titta på stjärnor från hästryggen är mysigt, men kräver också sin packning. Du bör till exempel satsa på en mer kompakt stjärnkikare eftersom den annars kan vara svår att få med sig. Se också till att ha på dig bekväma kläder och ta med en liten matsäck. Naturligtvis ska du också ta med en liten godbit till hästen. Det är också en fördel om din häst är av det lugna och trygga slaget. Även om hästar har bättre mörkerseende än oss människor så kan det finnas mycket i skuggorna som kan verka läskigt för en häst. Se också till att utrusta dig och din häst med reflexer när ni ska röra er ute i mörkret.

Spela stjärnbildsbingo

Allra roligast blir turen om du tar med dig en vän och hittar på en aktivitet. En bra sådan aktivitet är stjärnbildsbingo. Förbered i förväg en bingobricka med stjärnbilder som ni vill se. Den som ser stjärnbilderna först får sätta ett kryss på sin bricka. Man håller sedan på så till dess att någon har fått bingo. Det kan vara trevligt att ta med sig ett litet pris till vinnaren, gärna något stjärnrelaterat.

Att ha häst och att rida är kul, men ibland kan det bli lite slentrian. Då är det utmärkt att hitta på sådana här lite mer annorlunda aktiviteter för att liva upp det hela. Att hitta en ny hobby kan också ge ett lyft i vardagen. Stjärnskådande är en utmärkt sådan hobby som inte kräver så mycket men ger desto mer.