januari 24, 2016 Hästar 0

 

Att börja på ridskola är ofta en mycket spännande upplevelse. Vanligast är att man kommer igång i en tidig ålder, men visst finns det även vuxna som vill lära sig att rida senare i livet.

Ridskolor finns överallt i hela landet och erbjuder ridlektioner för den som är intresserad av att börja rida. Vanligtvis brukar nivåerna delas upp i nybörjargrupp, fortsättningsgrupp eller avancerad, för att lättare kunna anpassa lektionerna och ge ryttarna rätt typ av utbildning för att fortsätta utvecklas.

Hur en ridskola ser ut eller hur många hästar som finns kan variera väldigt mycket beroende på vart man vänder sig. Är det en större ridskola kan det finnas mellan 40-50 hästar, medan en mindre har ett färre antal. Det finns både för- och nackdelar med att välja en stor mot en mindre ridskola. Fördelen med den mindre är att man lättare lär känna hästarna och alla de andra elever som vistas på ridskolan, köerna är betydligt kortare och även priset för ridterminen kan vara mycket lägre.

Väljer man den större ridskolan får man många olika hästar att välja mellan, kanske finns det ett större utbud och kompetens hos instruktörerna och troligtvis finns det även bra kommunikationer ut. Här är det vanligt att klubbtävlingar äger rum, vilket gör att hästar och hästägare samlas från många olika hörn för att tävla mot varandra. Vill man brukar man som ridskoleelev få möjlighet att tävla tillsammans med sin favorithäst från ridskolan och kan då få chans till lite extra träning innan tävlingsdags.

Om man inte har möjlighet att lära sig rida på något annat sätt, så är ridskolan absolut den bästa platsen för att komma igång. Genom att välja en bra och trygg ridskola får du inte enbart lära dig att rida, utan får också en chans att lära dig hästens beteenden, skötsel, anatomi och en hel del mer. Ridskolor är också platsen för många nya vänner och nya kontakter. Det positiva med att knyta nya kontakter på ridskolan är att du redan vet med dig att ni delar samma intresse, vilket gör det betydligt lättare att komma nära varandra.

Välj den ridskola som passar dig bäst, oavsett om den anses vara stor eller liten. Många större ridskolor kan ha ett finare namn bakom sig, men detta är ingen garanti för att du kommer triv