februari 9, 2019 Uncategorized 0

Ridsport är en av de sporter som är mest skadedrabbad. Det finns många utövare i Sverige och det bidrar givetvis till att fler skadas än om de vore färre. De skador som drabbar ryttare kan vara allt från lättare till att en ryttare bryter nacke eller rygg vid ett fall. Säkerhetsutrustning har därför blivit populärt och det finns mycket att införskaffa idag. Ryttare är sedan länge kända för att ta en Voltaren och sedan kliva upp igen, men försiktighet efter en olycka bör tas.

Ridhjälmar

Ridhjälmar har funnits på marknaden under många år. En stor skillnad idag är att de behöver certifieras och håller en betydligt högre säkerhetsnivå än de första ridhjälmarna som kom ut för ett tiotal år sedan. Från början bestod en ridhjälm av en hjälm och ett gummiband. Gummibandet höll sällan hjälmen kvar på huvudet utan den flög längre vid ett fall av en häst. Det här har kommit att förändras tillsammans med att skyddet inuti hjälmarna har blivit bättre och bättre. En godkänd, CE-märkt, ny hjälm är en bra investering. Om en ryttare faller av är hjälmen ofta förbrukad och en ny bör införskaffas.

Säkerhetsstigbyglar och klack på ridskon

Det finns en risk att fastna med foten i stigbygeln vid ett fall. Ett bra sätt att minska risken är att först och främst alltid rida i skor med klack. Det finns många ridskor anpassade för just ridning. Idag har det dessutom utvecklats säkerhetsstigbyglar av olika slag som finns för att minska risken att en fot fastnar. Prisklasserna varierar och det finns från runt 200:- upp till några tusenlappar.

Säkerhetsväst

Sedan 20 år tillbaka är säkerhetsvästar vanliga att använda. En säkerhetsväst är en väst som liknar de säkerhetsvästar som används vid motorcykelkörning med skillnaden att ridvästarna har skydd även över bröstkorgen. Västarna skyddar först och främst ryggrad, bröstkorg och inre organ från att skadas vid ett fall. De skyddar även genom att fördela trycket om en häst trampar på dem efter att ryttaren har hamnat på marken. Vid hoppning är det bra att använda väst eftersom den skyddar om ryttaren skulle ramla av och landa på hindret. En säkerhetsväst går att köpa begagnad och det är viktigt att den är i rätt storlek för att kunna skydda optimalt. För att välja rätt väst är det bra att ta hjälp i en butik.

Säkerhetstänk

Det viktigaste i all hästhantering är kunskap och att ha ett säkerhetstänk. Ofta sker olyckor vid hantering på grund av okunskap. En person som har lång erfarenhet av hästar är bra att ha i närheten för personer som nyss har börjat med hästar eller är ovana. Genom att till viss del kunna förutse hur hästen kommer att reagera går det att minska de tillfällen när det kan hända olyckor. Säkerhetsutrustning är viktig för det finns olyckor som händer trots att säkerhetstänket finns med

i hanteringen av hästarna.