mars 21, 2017 Hästar 0

 

En häst behöver väldigt mycket för att må bra och få en god livskvalité. Det är inte enbart foder och motion som spelar roll, utan även veterinärsbesök, besök av hovslagaren eller den vardagliga skötseln som man kanske inte tänker så mycket på.

Att rykta och sköta om din häst varje dag är en självklarhet för de allra flesta hästägare. Som nybörjare kan det vara svårt att veta vad som krävs för att det ska bli så bra som möjligt.

Varje dag ska hästen få bli omhändertagen genom att bli ryktad, eller borstad som man också kan säga, men det är också viktigt att gå igenom och se över hela hästens kropp för att se till att det inte finns några svullnader, sår eller ömhet någonstans på hästen. Genom att utföra detta varje dag kommer du snabbare kunna upptäcka om någonting inte står rätt till.

Vilken typ av borstar man väljer för skötseln av hästen beror oftast på vilken typ av päls som hästen har. Är hästen långhårig krävs det betydligt kraftigare borstar, medan den korthåriga hästen behöver en borste med mjukare strån. Ryktningen är inte enbart till för att hålla hästen ren och glänsande, utan hjälper också till att hålla igång blodcirkulationen i hela kroppen, nästan som en massage. Kom ihåg att alla hästar, oavsett långt eller kort hår, ska borstas i hårens riktning. Detta är något som även gäller hästens huvud, där man kan behöva betydligt mjukare borstar än på resten av kroppen.

Borstar finns i många olika storlekar, färger, hårdhet och former för att kunna passa alla typer av hästar och ändamål. En häst med väldigt långt hår kan behöva en rotborste eller viska, som är borstar med hårdare och styvare strån. Dessa borstar ska inte användas på korthåriga hästar eller hästar som är klippta, eftersom skinnet då är väldigt utsatt.

Precis som resten av hästens kropp så ska även hovarna skötas om ordentligt och detta gör man genom att dagligen kratsa hovarna, men även pilla bort eventuella stenar som kan ha fastnat i hoven eller hästskon om hästen är skodd. Vissa hovkratsar har en typ av hård borste på baksidan, vilket gör att du även kan borsta bort smuts som sitter löst.

För att kunna förvara alla borstar och kratsar på ett säkert sätt kan man med fördel använda sig av en ryktväska. För att kunna sköta hästen på ett korrekt sätt finns det några saker som är extra bra att ha i väskan.

  • En kraftigare rotborste är alltid bra för långhåriga hästar eller intorkad lera.
  • Mjukare ryktborste för att putsa pälsen ordentligt och till det mer känsliga delarna.
  • Ryktskrapa
  • Mjuk pannborste till hästens huvud
  • Hovkrats och hovborste
  • Mjuk svamp eller trasa för att rengöra ögon och näsborrar.