maj 29, 2016 Hästar 0

 

Som hästägare bör man alltid sträva efter att ha ett så mjukt bett till sin häst som möjligt. Ett bra sätt att skilja det milda betten från det hårda, är att se hur pass slätt bettet är. Ju slätare, desto mildare och bekvämare för hästen som ska ridas.

Det allra vanligaste bettet som används idag är det delade tränsbettet eller eggbettet, som också är ett bra alternativ. Fördelen med detta bett är att hästen själv kan motverka hårda tag i tyglarna, genom att föra bettet uppåt med hjälp av tungan. Ett annat alternativ till ett mjukare bett är att välja ett som är i ren gummi, vilket också är betydligt skonsammare mot hästens tänder. För hästar som trilskas lite med att öppna munnen när man sätter på tränset, finns det gummibett som har en doft och smak av äpple, vilket gör det lättare för ryttaren att göra hästen klar.

Bett finns i många olika typer av former och används för olika ändamål. Ett mycket skarpt bett kan bli mjukt beroende på vem som rider hästen och man bör alltså utgå från sig själv som ryttare när man väljer bett.