mars 28, 2016 Hästar 0

 

Det första man bör tänka på när man väljer ut en sadel, är vad man söker för typ av träning för sin häst. Allroundsadeln är en bra sadel för den som söker mångsidig träning och inte vill byta mellan olika sadlar eller köpa flera stycken. Vill man däremot endast satsa på t.ex. hoppning, är det självklart en hoppsadel man bör satsa på.

Det allra viktigaste är att sadeln sitter rätt. Den ska inte ligga på ett sådant sätt att den hindrar hästens bog från att röra sig fritt, men får heller inte trycka mot hästens manke eller rygg. Både en för stor och en för liten sadel kan lätt ge skavsår, vilket i sin tur leder till en hel del obehag för din häst och ineffektiv träning.

Är du tveksam kan du alltid få hjälp med att prova ut sadeln. Ibland hittar man ingen sadel som passar den häst man har och då kan det vara läge att faktiskt stoppa om sadeln på ett sådant sätt att den blir skräddarsydd.

Sadeln används i stort sätt dagligen, därför är det viktigt att den har rätt passform för att ryttare och häst ska vara bekväma!