maj 10, 2017 Hästar 0

Nästan alla barn och vuxna har någon gång i sitt liv provat på ponnyridning. Många gånger föds här ett intresse för djuret hästen. Hästsport är en sport barn och vuxna i alla åldrar kan hålla på med. Det spelar ingen roll om man är man eller kvinna, eller vilken kroppsform man har – alla kan vara med. Det finns hästar i flera storlekar, allt från små ponnyer, till stora hästar. Detta gör att även de allra minsta barnen kan finna en liten favorit i stallet. En liten ponny kan vara alldeles utmärkt för ett litet barn eftersom de är låga i mankhöjd, och lätta att kontrollera.

Barn och hästar – en lyckad kombination

Visst kan barn och hästar vara en bra kombination! Det finns flera barn som har “egna” hästar och ponnyer – med föräldrar eller annan hästkunnig som huvudansvarig förstås! Prinsessan Estelle har en ponny som hon tycker mycket om. Det är en vit welshponny, som heter Viktor. Estelle hade tidigare en shetlandsponny. Om en häst om ett barn ska komma överens är det viktigt att man kontrollerar hästens temperament, samt eventuella olater. Om något händer, är det lätt att barnet blir skrämt och sedan inte vågar ta hand om och rida sin häst längre. Det är viktigt att man som förälder eller vårdnadshavare är medveten om att det är den vuxne som har ansvaret för hästen eftersom att ett barn inte är tillräckligt moget för att ta hand om ett så stort djur på helt egen hand.

Riktiga kläder är viktigt

barnkläder för lek och bus är viktigt i alla barns garderober. När det gäller ridning och hästsport är det säkerhet och funktion som står främst på listan av kriterier. En hjälm och bra skor är ett absolut måste. För att göra ridningen så angenäm som möjlig för ryttaren är det också bra att ha riktiga ridbyxor, med bekväma sömmar. En säkerhetsväst är också bra att ha. Det är viktigt att köpa kläder av bra kvalitet och i rätt storlek. Kläderna behöver tåla lek i varierad terräng och varierat väder. Om kläderna är fina, och inte är trasiga, kan man med fördel köpa dem begagnat eller låta syskon ärva efter varandra när något vuxits ur. På så vis kan man spara mycket pengar. Ett undantag från detta är ofta ridhjälmar och andra hjälmar eftersom man inte kan veta om de varit med om någon olycka och därför skyddar sämre.