april 25, 2017 Hästar 0

För att det ska vara både bekvämt och säkert att rida är det viktigt att man har rätt kläder på sig när man sitter i sadeln. Förutom att man självklart bör bära hjälm när man rider finns det vissa saker man måste tänka på när det gäller resten av sina kläder för att minska riskerna.

En sådan sak är att man aldrig ska ha halsduk eller något annat runt halsen när man rider, och inte heller en tröja eller jacka med luva. Detta eftersom det finns risk att man fastnar med halsduken eller luvan, antingen i en förbipasserande gren eller i någon del av sadeln i samband med att man faller av hästen, vilket medför risk för strypning. Av samma anledning ska man inte bära örhängen eller piercingar när man rider – även om man inte stryps om de fastnar kan man fortfarande skada sig ordentligt.

En tjockare tröja eller jacka som inte har luva och som är någorlunda åtsittande är alltså det bästa alternativet för överkroppen när man rider – eller en åtsittande t-shirt om det är varmt ute. Om man vill representera sin ridskola när man är ute och rider på vägarna kan man till exempel beställa t-shirts med ridskolans logga från Medtryck, i en modell som passar för ridning.

När det gäller benen ska man följa samma princip – helst inga lösa byxben som kan fastna vid en olycka. Istället är ett par klassiska ridbyxor det kanske bästa alternativet för benen, eftersom de är åtsittande hela vägen ner, men ändå tillåter så mycket rörelse som man behöver för att kunna rida obehindrat. Dessutom är ridbyxor utformade för bästa komfort i sadeln, till exempel genom att de inte har några sömmar i grenen som kan skava.

Slutligen måste man ha ett par bra skor eller stövlar. Det som är viktigt att tänka på är att de ska ha klack, eftersom detta förhindrar foten från att glida fram genom stigbygeln. Detta kan vara farligt om man ramlar av hästen, då man kan fastna med benet.