september 4, 2017 Okategoriserade 0

Dressyr är en gren inom ridsporten. Denna gren har som huvudsakligt syfte att hästen ska bli och vara användbar, flexibel och angenäm att rida, samtidigt som grenen främjar samspelet mellan hästen och ryttaren. Den nuvarande formen av ridsportens dressyr är en variant av klassisk ridning och den har sitt ursprung i militärens krav på att ridningen skulle vara praktisk. Militären använde dressyr från 1800-talet och fram till dess att hästarna försvann ur militärens utrustning under mitten av 1900-talet. Dressyr är en gren man kan tävla i, men alla hästar behöver så kallad grunddressyr som innefattar att den ska kunna gå ledigt men samtidigt kunna samla sig om ryttaren ber om det. Dressyr för hästar är lite som lydnad för hundar.

Vad är dressyr i Sverige?

I Sverige finns ett så kallat Tävlingsreglemente som berättar om hur och varför vissa grenar inom ridsporten ska göras på vissa sätt. Det gäller även dressyr. Vid varje träning eller tävling i dressyr ska hästen ridas enligt det som står i Tävlingsreglementet. Där står följande: “Halsens samt nackens resning skall anpassas efter hästens aktuella utbildningsnivå och huvudet ska närma sig lodplanet och ha nosen lite framför lodlinjen nära ögat.” Man vill så att säga att hästen ska gå på tygeln och det Tävlingsreglementet skriver är en förutsättning för att detta ska vara möjligt. Man kan känna igen en bra samlad häst på att nosen är placerad långt ner och nacken är den högsta punkten på halsen. Man ser också att när bakbenen placeras längre in under hästen bär den upp sig bättre. Att Sverige har så tydliga riktlinjer för vad dressyr verkligen är kan vara en av anledningarna till att Sverige står sig starkt i dressyrsammanhang, både i tävlingar på hemmaplan och på tävlingar utomlands.

Vilken utrustning behöver man för dressyr?

Om man vill tävla och träna dressyr krävs det viss utrustning om man vill kunna tävla i högre klasser. Om man bara vill träna grunddressyr går det fint men vanlig sadel och träns samt helt vanliga ridkläder och en vanlig jacka om så krävs. Om man vill tävla på högre nivå är dressyrsadel, vitt schabrak och kandar obligatorisk utrustning på hästen. För ryttaren krävs ofta vita ridbyxor, svarta ridstövlar, sporrar och svart kavaj. Om man behöver en ny tröja att rida grunddressyr i eller en vit skjorta till dressyrtävlingen kan man titta hos Outletsverige.se. Där finns mycket kläder samt av olika märken och i olika storlekar. Dessutom har kläderna bra priser så man behöver inte oroa sig om det råkar komma en fläck på plagget man köpt. Kanske kan man köpa en ny mössa till stallet?