oktober 12, 2017 Hästar 0

Om man vill prova på ridning finns det många sorter av denna sport. En sort som många gillar är ridning på islandshästar. Detta är en lite mindre hästras som passar lika bra för vuxna dom för barn. När man ska prova på att rida på islandshästar är det första man bör göra att leta efter ett stall eller en ridskola med trevliga hästar, där turridning eller liknande anordnas. Denna typ av stall finns i stort sätt i hela Sverige. När det gäller prova på ridning krävs det ofta inga kunskaper och det finns ofta möjlighet för både barn och vuxna att prova på sporten. Handlar det om turridning kan det däremot finnas vissa kunskapskrav. Att rida islandshäst är roligt och hästarna är oftast mycket snälla och trevliga att ha och göra med, både från marken och från hästryggen. Men vad är egentligen en islandshäst och vilken utrustning behöver man för att prova på ridning?

Vad är en islandshäst?

En islandshäst är en mycket allsidig urhäst. Den kommer, precis som namnet antyder, från Island och har funnits där så länge människan kan minnas. Hästen är mycket stark samtidigt som dess temperament är otroligt lugnt. Hästen är också mycket tålig mot kyla och har därför inget behov av att stå inne under vintern. Trots att hästen är relativt liten, kan den tack vare sin korta och starka rygg, bära mycket vikt. En vuxen ryttare är inget problem för en korrekt tränad och musklad islandshäst. Det som skiljer islandshästen från övriga hästar är detta, samt islandshästens fem gångarter, istället för de vanliga tre. När man provar på att rida islandshäst får man vanligen prova de vanliga gångarterna skritt, trav och galopp – de gångarter alla hästar har. Dessutom finns det också möjlighet att prova hästens fjärde gångart – tölt. Ibland finns det också möjlighet att prova den femte gångarter – pass, eller flygande pass. Denna gångart är dock inte något alla islandshästar har lärt sig och den är ganska svårriden. De allra flesta brukar därför rekommendera att ryttaren har en del erfarenhet om denne vill prova att rida pass.

Vad bör man ha på sig?

När man ska prova på ridning behöver man oftast inte ha några speciella kläder på sig. Det är dock bra att ha fritidskläder som passar till många aktiviteter. Kläderna ska helst bestå av långbyxor och en långärmad tröja. Skorna ska helst ha en liten klack. Överlag bör man undvika kläder som har mycket detaljer som kan riskera att fastna någonstans. Ridhjälm och säkerhetsväst finns i de allra flesta fall att låna där man provar på ridning. Om man bestämmer sig för att fortsätta rida islandshäst bör man dock i första hand skaffa sig en egen ridhjälm. Riktiga ridskor och ridbyxor bör man också investera i. Säkerhetsväst fungerar ofta bra att låna ett bra tag då det ofta är den dyraste investeringen. Just för islandshästridning krävs inga speciella kläder i övrig om man endast provar på. Beroende på årstid kan man till och med rida i en tjockare jacka om det behövs.