juli 3, 2017 Hästar 0

Man kan ibland läsa om allvarliga eller till och med dödliga olyckor som hänt inom ridsportens värld. Många menar att ridsporten är en av världens farligaste sporter och att hästar är opålitliga och farliga djur. Det finns dock mycket man som ryttare eller hästmänniska kan göra för att minska risken för att en olycka ska ske. Det finns också en hel del sätt att skydda sig mot allvarliga skador om något skulle hända. Ridsportutrustning utvecklas allt mer och testas allt oftare i laboratorier för att undersöka hur bra utrustningen verkligen skyddar.

Att bli rädd för hästar

Om man har varit med om en olycka där hästar är inblandade kan det vara lätt att bli rädd för hästen. Har man själv suttit på hästryggen när olyckan hänt, och man blivit allvarligt skadad kan det vara svårt att komma tillbaka till hästryggen. Om man blivit sängliggande under lång tid och inte kunnat sitta upp på hästen direkt efter olyckan är risken större att man bildar en rädsla för hästen och för att drabbas av ännu fler olyckor. Om man ramlat av en häst är det allra bästa att sitta upp på hästryggen direkt efter fallet, såvida inte hästen eller ryttaren skadat sig i fallet. Genom att sitta upp direkt igen kan man snabbt få tillbaka sitt självförtroende och inse att olyckor är sådant som händer.

Vilken skyddsutrustning finns?

Om en olycka är framme är det bra att ha använt korrekt skyddsutrustning. En bra hjälm är en självklarhet och även en säkerhetsväst är bra att bära då den skyddar både rygg och mage samt de inre organen. Även bra skor kan göra stor skillnad om något händer. Även en långärmad tröja samt långärmade byxor är bra eftersom de skyddar betydligt bättre mot skrapsår och liknande än shorts och t-shirt. Om man råkar ut för en olycka med en häst kan ibland tänder och mun ta skada eftersom dessa ofta är oskyddade på hästryggen. Då är det bra att det finns snabb akut tandvård stockholm. Detta finns även i flera andra orter, och hos akuttandvården kan man få hjälp dygnet runt.